tisdag 11 juli 2017

Snorkling i Amed

Amed består egentligen av flera byar som ligger på rad vid olika stränder på Balis nordöstra kust.



Den första dagen var vi på pantai Jemeluk där man kunde se ett tempel på havsbotten. Man fick lösa en inträdesbiljett till stranden - 5.000 rupiah vilket är mindre än en halv USD, och det är väl bra att byinvånarna får en del av turisternas pengar.


Sanden var även här gråsvart och ganska så storkornig, men det innebar också att det var alldeles klart och fint i vattnet. Och det fanns så mycket fisk. Det var som att simma omkring i ett akvarium bara någon meter ut från stranden. Fisken verkade dessutom vara helt orädd och simmade runt oss hela tiden. Vi antog att de var matade. Chrille såg en muräna bland annat.


Cirka hälften av korallerna levde vilket var härligt att se. Templet såg vi också - även om jag skulle jag skulle kalla det ett litet torn kanske.


Solstolarna var konstigt nog complimentary om man köpte lunch från restaurangen vilket vi gjorde. Lunchen var riktigt god dessutom. Och så billig eftersom detta är mer ett backpackersställe.


Den andra dagen skulle vi snorkla vid ett japanskt skepp som hade sjunkit under det andra världskriget och åkte till pantai Banyuning direkt efter frukosten. Det hade regnat hela natten och det duggade fortfarande när vi skulle hoppa i.



Det såg inte så inbjudande ut direkt och vi pratade om att skippa det hela, men jag är glad att vi inte missade att snorkla på detta ställe. Det var så bra!


Skeppet var helt täckt med både hårda och mjuka koraller och det fanns så mycket fisk och så många olika fiskarter där. Det låg inte så djupt så det gick att snorkla runt det också. Nedan en bild jag snott från nätet.


Efter den fantastiska snorklingen gav vi oss av mot Ubud. En av de anställda på hotellet hade tipsat oss om att besöka marknaden i staden Amlapura på vägen.


Amapura var en trevlig och ren liten stad och vi hittade snart till marknaden som visade sig vara en typisk lokal sådan där maten verkade vara det dominerande inslaget.


Vi åkte därför snabbt vidare och stannade istället till vid en liten pärla på vägen där vi åt lunch. Min fisk - barracudafilé, var en av de bästa jag någonsin ätit. Till det fick jag urap som är en typisk balinesisk sallad med kokos i bland annat. Urgott.


Mellan Amed och Ubud är det cirka 80 kilometer vilket tog cirka två och en halv timme att köra. Det var härligt att komma fram till Ubud och ta in på resans hittills finaste hotell som vi hade lyckats boka för halva priset. Vi blev dessutom uppgraderade och fick ett större rum än det vi hade bokat.


Jungle view från rummet....


och en stor och fin balkong.


Alaya Resort hette det och låg centralt mitt i smeten.


Trots det hade man egna risterrasser i trädgården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar